Checklist van: Opname – Omgeving Met wie Waarover Wanneer / frequentie Resultaat
Door ouders: Netwerkplan invullen, casemanager kiezen Familie, vrienden, kennissen, buren Wie is beschikbaar voor wat, de komende periode (netwerkplan) Liefst vooraf aan opname Continuïteit thuis
Informeren van broertjes en zusjes Broertjes, zusjes Wat is er aan de hand regelmatig, liefst dagelijks Voorkomen van waanideeën
School van je zieke kind School (en (sport)clubs) voortgang in de klas regelmatig Betrokkenheid bij je zieke kind

Netwerkplan

Wie, wat, waar en wanneer Organiseren  

Aan de zorg die je kind van je vraagt heb je je handen en hoofd al vol.
Een goed georganiseerd team, waarin ieder teamlid een stukje van jouw taken overneemt, geeft jou de rust te kunnen “zijn” waar je bent. Zorgen voor jezelf en je kind. Klik hier voor de app die je er bij kan helpen.

Voordeel: Jij hoeft je niet af te vragen of het thuis wel goed gaat. Het thuisfront weet dat jij krijgt wat je nodig hebt. Er gaat over en weer minder energie verloren in het onnodig piekeren over elkaar.

Kijk vooral bij  Netwerkplan  waar je de nodige tips over het effectief inzetten van je netwerk en je Casemanager.

Familie en vrienden
Dat je omgeving zich ook zorgen maakt is vanzelfsprekend en begrijpelijk. Echter jouw rol is er te zijn voor jezelf, zodat jij er voor je kind kan zijn.
Die is het belangrijkste omdat jouw kind van jou afhankelijk is. Alleen daar ben jij nu verantwoordelijk voor. De rol van vrienden en familie is om er voor jou te zijn, en je hierbij te ondersteunen.
Wat goed werkt om je vrienden en familie op de hoogte te houden, is het (laten) aanmaken van een geheime facebook groep.
Je kunt iedereen op de hoogte houden zonder dat het je al te veel tijd en energie kost. Je kan hier de updates van ontwikkelingen posten, en mocht er een onverwacht probleem zijn, dan kan je (Casemanager) op een eenvoudige manier meteen veel mensen bereiken om samen het op te lossen.

Het netwerkplan hebben we zo voor je ontwikkeld, dat je het alleen hoeft in te vullen.
Het geeft duidelijkheid in de taken die jij, nu je bij je kind in het ziekenhuis bent, zelf niet kan doen, en waarvoor extra handen nodig zijn.
Vrienden en familie willen doorgaans je graag helpen, met duidelijkheid, goede afspraken en meerdere handen voor de diverse taken kunnen jullie dit samen vanaf het begin zo oppakken dat, ook als het om een langere periode gaat, niemand teveel wordt belast en uitvalt.
Als ik je nu vraag, wie is de beste organisator die je vertrouwt? Welke naam komt dan bij je op?
Deze persoon zal jouw casemanager zijn naast je, in het netwerkplan kan jij aangeven wat jij nodig hebt.
Het resultaat: Je hebt de rust hebt dat thuis ook alles doordraait. Met een goed ingevuld netwerkplan, kan je casemanager aan de slag voor jou.
Mensen matchen aan de taken, volg hierbij wel je gevoel!

3 Tips bij het invullen Netwerkplan:

  • Vul het netwerkplan samen met je partner in, of met iemand die dicht bij je staat;
  • Volg je gevoel op wat je nodig hebt, en welke taak aan wie je die het liefst indeelt, noem 2 of 3 personen, zodat je casemanager speelruimte heeft met het matchen;
  • Vooral als je meer kinderen hebt, kies dan iemand met wie zij goed overweg kunnen een download van zo’n blanco plan maken

Broertjes en zusjes
Uit de praktijk blijkt dat broertjes en zusjes veel meer meekrijgen van wat er speelt, dan dat ze meestal laten blijken.
Ze merken dat jullie als ouders de focus hebben op wat er speelt met hun zieke broertje of zusje en willen jullie niet extra belasten.
Kinderen kunnen heel goed horen wat er aan de hand is, je hoeft niet in elk detail te gaan, maar je voorkomt dat hun eigen fantasie met ze op de loop gaat.
Neem ze dagelijks mee in wat er speelt, op de langere termijn voorkom je hiermee nieuwe problemen in je gezin.

School.
Nu je kind ziek is en opgenomen in het ziekenhuis, mist hij het sociale beuren van school en spelen met vriendjes of vriendinnetjes.
Voor kinderen is het erg belangrijk ergens bij te horen, mee te doen.
Je kan organiseren dat de juf/moeder of vader van zijn of haar vaste vriend(innetje) regelmatig een update geeft van wat er speelt in de klas.
Het bezoeken van je kind als dat mogelijk is, het sturen van kaartjes om je kind te laten merken dat ze hem niet vergeten zijn.
Het zal je kind zeker goed doen, en de kinderen uit zijn/haar klas ook.