Checklist Slowing down – mindset

Slowing down

“Taking care of yourself doesn’t mean you don’t care about your children, it means you do”

“Voor jezelf zorgen betekent niet dat je niet om je kinderen geeft, het betekent juist, dat je dat wel doet”

Stressvolle situatie, wat gebeurt er in je lichaam?

Stress bestaat al zolang als de mens. In gevaarlijke situaties of die als zodanig ervaren worden, zal het lichaam adrenaline en cortisol afscheiden. Dit laatste wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Vervolgens zal de bloeddruk verhogen, de spieren opspannen, onze zintuigen worden scherper en onze pijngrens verlaagt. Dit alles zal ervoor zorgen dat je beter en sneller kan vluchten, vechten of zelfs bevriezen. Stress kan je  teveel worden en  je leven gaan overheersen, en zeker in deze periode waar je er voor je kind wil zijn, is het zaak dat je zo optimaal als mogelijk blijft functioneren. Je wil die marathon volbrengen.

Je tempo ligt soms (in je hoofd) nog gewoon te hoog na een ziekenhuis dag, en het is lastig om dat dan te stoppen, daarom noemen we dit hoofdstuk ook ‘Slowing Down’.

Hieronder volgt een aantal tips hoe je dit kunt bewerkstelligen.

‘Tools voor het kunnen uitlopen van de marathon’

 • Veel voor je kind in het ziekenhuis zijn, betekent dat voor jou als ouder de dag is bepaald.
 • Je hebt flexibel mee te bewegen, je wordt geleefd, en dat soms maandenlang.
 • Daarnaast komt je niet zo tot rust als in je eigen huis als je bijvoorbeeld in het Ronald McDonald verblijft.
 • Het hebben van zorgen om je kind, maakt dat je spanningsboog kleiner is, je merkt het bijvoorbeeld aan vaker je sleutels kwijtraken, of andere zaken die je normaal heel makkelijk afgaan, je er nu de energie niet voor hebt, of dat je dingen gewoon vergeet.
 • Dat is heel normaal en logisch, jezelf erop afbranden heeft geen enkele zin, elke ouder die je voorging noemt dit als een bij- effect van de zorgen die je hebt om je kind. Geen enkele ouder is voorbereid op wat je nu ervaart voorbereid, het is een rollercoaster waarbij je helaas onderweg de weg hebt uit te vinden.
 • Het is goed om te weten dat als je de hele dag in een hoog tempo (alert) bent bezig geweest, de verleiding groter is om in de avond toch nog even te googelen, iedereen netjes terug te bellen, waarvan je een oproep hebt gemist, en ga zo maar door.
 • In je normale bestaan, voordat je kind ziek werd kon dat, nu vraagt deze situatie van je dat je nieuwe kwaliteiten ontwikkelt voor de langere termijn.

Dat er ook nog bij zul je vast denken, ja klopt, maar we gaan je er wel bij helpen!

We gaan je nu van informatie voorzien, wat heeft gewerkt voor ouders die je voorgingen.

Mini Slowing down
Maak midden op de dag ook een prio-tijd voor jezelf, al is het een half uur. Een vaste tijd vasthouden, zal niet gaan, maar er is altijd een half uurtje te vinden, als je je zinnen erop zet.
In je weinige eigen tijd die je de komende periode per dag zal hebben, is het vanaf de eerste dag van de opname van je kind, belangrijk dat jij die eigen tijd bepaalt en ruimte organiseert. Je hebt gewoon meer ontspanning nodig na een dag zorgen voor je kind in het ziekenhuis.

Goed voor jezelf en je kind zorgen vraagt soms van je dat je het niet meer iedereen naar de zin kan maken. Nee is een hele zin, je hoeft je niet te verantwoorden.

Neem een warm bad en/of douche
Na een dag vol indrukken zal je makkelijker ontspannen met warme douche. Sta je onder de warme stralen ga dan niet denken aan wat er die dag allemaal is gebeurd of wat je allemaal nog moet doen maar spoel de dag letterlijk en figuurlijk van je af. Ook als je in de ochtend al gedoucht hebt. Deze douche heeft een reset functie. Bedenk wel hoe jij wilt dat jouw avond verloopt.

Opruimen
Het klinkt misschien raar als tip om tot rust komen na een drukke dag, het advies is om nog meer werk te doen. Het doel ervan is ontspanning.
Maak lekker je kamer schoon. Alle rommel gewoon in de kast of in een la, dit ruim je later wel weer op. Terwijl je je ruimte opruimt, ruim je ook je hoofd op.
Daarnaast heb je minder prikkels om je heen, het is zoveel makkelijker ontspannen als je niet steeds ziet wat je allemaal nog moet doen.
Het gezegde ‘een lege (woon)kamer, een leeg hoofd’ werkt.

Geuren
Geuren kunnen je ook helpen ontspannen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de geuren Lavendeljasmijn, roos, sandelhout  voor ontspanning. Sinaasappel of mandarijn zijn geuren die je opbeuren.

Luister naar je favoriete muziek
Rustige muziek zal je helpen rustig en relax te maken en vrolijke muziek zal je weer helpen actiever te worden. Je favoriete muziek zal je stemming positief stimuleren en zorgt voor een gelukkig gevoel, hoe moe je ook bent.
Dus, aan het einde van de dag: je hebt gedoucht, een kaarsje aan, zet lekkere muziek op, jouw avond kan beginnen.

Je hebt daarnaast jezelf ondertussen geschakeld van in het in het ziekenhuis zijn, naar waar je nu bent, heel belangrijk.

Doe elke dag de 3 belangrijkste dingen.
Bedenk de avond van te voren de 3 belangrijkste dingen die je de volgende dag gaat of moet doen.
Het klinkt heel simpel, maar elke dag aan het einde van de dag weten dat je gedaan hebt wat die dag belangrijkste was geeft overzicht en rust.
Een gevoel van een ‘geslaagde dag’ waar je tevreden op terug kan kijken. Je hebt al genoeg onzekerheid over je kind, dit helpt je een gevoel van regie te behouden, and get things done tegelijkertijd.
Over een langere periode heb je als resultaat een ketting van ’tevreden’ dagen, zonder achterstanden.

Een voorbeeld:

 1. Ik ben met mijn aandacht morgen bij wat mijn kind nodig heeft van mij, en organiseer dat.
 2. Het telefoontje plegen wat al een tijd nodig is.
 3. Regel bijvoorbeeld een afspraak met een vriend of vriendin voor de volgende week.

Ontspanning kun je geestelijk of lichamelijk vinden 
Voor iedereen is het anders, hoe je ontspant na een intensieve dag.
Wat heb jij nodig om ook na een drukke dag tot rust te komen?
Je laadt jezelf sneller op door dingen te doen die je leuk vindt en waarbij je je goed voelt.

Ontspanning is nodig om je lichaam en geest te laten herstellen van inspanning. Krijgen je lichaam en geest niet de tijd om bij te komen, dan stapelen de spanning en vermoeidheid zich op. Je kunt veel meer aan als je dagelijks ook ontspant. Je gaat makkelijker om met wat ervan je gevraagd wordt.

Weet jij wat je energie geeft en wat je energie kost? 
Denk eens na voor jezelf over het volgende voor de komende tijd:
Maak eens voor jezelf een balans: met aan de ene kant de dingen die je energie geven en aan de andere kant dingen die je energie kosten.
Het is logisch dat deze balans zoveel mogelijk in evenwicht moet zijn.
Je hebt nu minder eigen tijd dan voorheen. Het is belangrijk om prioriteiten te stellen in wie of wat jouw aandacht krijgt, wanneer en waarom.

Hier voor jezelf antwoord op geven maakt het makkelijker om te kiezen of iets je dient, iemand je steunt, het je energie geeft, of niet.
Is het antwoord ‘niet’, zorg dan dat je daar dan zo min mogelijk van hebt in deze periode.

Omgeving
Je omgeving speelt een belangrijke rol. Mensen die je begrijpen en steunen en bij wie je met je problemen terecht kan, of gewoon ook mensen met wie je regelmatig fijne momenten doorbrengt, kunnen je helpen moeilijke, stresserende omstandigheden beter aan te kunnen.

Terrasje pakken
Zoiets als op een terrasje mensen kijken, is misschien een vreemd idee, maar uit de ervaring van andere ouders, noemde zij dat dit met name als een vorm van ontspanning en afleiding waar ze veel aan hadden!

Drink thee of water
Minder op de hoeveelheid koffie die je normaal drinkt op een dag. Je maakt als ouder meer adrenaline aan als je zorgen hebt om je kind.
Koffie versterkt dit extra. Je lichaam heeft meer water en voedende bouwstoffen nodig nu. Thee (vooral de kruiden soort) is warm en troostend en zorgt ervoor dat je niet uitdroogt. Heb je echter een energie boost nodig ga dan voor een glas koud water (of ijs thee) dit helpt je wakker te maken.

Bij het hoofdstuk Voeding gaan we hier dieper op in.

Hou een dagboek bij
In je eigen dagboek kan je de dag van je afschrijven. Klinkt wat tegenstrijdig, maar benoem ook wat er wel goed ging die dag, of waar je blij mee was. Hiermee verschuif je je focus, en zie je weer wat je ook hebt. Het hoeft echt niet lang te zijn, enkele zinnen en/of woorden zijn genoeg.
Ben je erg moe, dan kan je ook kijken naar wat je eerder opgeschreven hebt, dit zal een duwtje in je rug zijn voor motivatie, positiviteit, enz.

Slapen
Dit is een oude maar essentieel als het gaat om zelfzorg. Krijg jij voldoende slaap? Iedereen heeft een andere behoefte aan slaap maar gemiddeld ligt dit rond de 8 uur per nacht met een goed geventileerde donkere kamer.
Kijk bijvoorbeeld een half uur voordat je naar bed gaat geen televisie meer en doe je social media uit. Probeer met een positieve gedachten te gaan slapen over wat er wel goed gaat.
Lig je toch te piekeren? 2 tabletjes Valeriaan voor extra nachtrust kan je bij elke drogist kopen, neem ze dan een half uurtje voor je naar bed gaat in.

Hier nog een keer de opsomming voor wat je kan doen:
Elk levend organisme zorgt in eerste instantie voor zich zelf, alleen mensen denken dat dat egoïstisch is. Ook in het vliegtuig krijg je instructie dat je eerst jezelf een mondkapje opdoet, voordat je je kind een op zet. Keep that in mind.

 • Maak ruimte voor een ‘mini slowing down’ op de helft van de dag;
 • Zorg dat je genoeg buitenlucht en beweging krijgt;
 • Neem een warme douche bij thuiskomst;
 • Ruim op;
 • Werk met geuren waar je je prettig bij voelt;
 • Luister naar je favoriete muziek;
 • Doe elke dag de 3 belangrijkste dingen;
 • Ontspan op de manier die bij jou past;
 • Wat geeft jou energie?
 • Drink genoeg water;
 • Ga wel naar de kapper
 • Boek regelmatig een uurtje massage;
 • Je omgeving speelt een belangrijke rol;
 • Pak een terrasje;
 • Hou een dagboek bij;
 • Praat, het liefst op een vast moment in de week met je vriend/vriendin/sparringpartner die er is voor jou om je overzicht te behouden;
 • Bewaak je eigen tijd en ruimte nadat je ‘thuis’ bent gekomen;
 • Ben waar je bent;
 • En zorg dat je goed slaapt.