Checklist Intensive – Voeding

Voeding
Als je kind op de IC ligt, heb je wel wat anders aan je hoofd, voor jezelf zorgen staat laag op je prioriteitenlijst.
Je krijgt geen hap door je keel, of je vergeet gewoon te eten. Elke ouder die je voorging, herkent dit.
Het hebben van een ernstig ziek of gewond kind maakt dat je lichaam veel adrenaline aanmaakt, je bent in een opperste staat van alertheid.

En dit vreet vitamines, dat mag duidelijk zijn. Roofbouw ligt op de loer.
Het natuurlijke mechanisme in je lichaam zorgt ervoor dat je onder stress minder eet. Dat is niet bij iedereen zo. Tijdens stressvolle periodes grijpen sommige mensen juist vaak naar makkelijk eten zoals snacks en snoep. Terwijl deze voedingsmiddelen je juist een lusteloos gevoel kunnen geven en ervoor zorgen dat je minder goed om kunt gaan met stress.
Je lichaam heeft dus extra energie nodig.

 

Hoe doe je dat?

 • Vaak willen mensen in je omgeving wel helpen maar weten niet hoe. Vraag hun bij toerbeurt voor je te koken te koken. In het beschreven netwerkplan kan je opnemen dat dit gecovered wordt, geef daarbij aan wat je normaal gesproken graag lust . Bij veel stress kan een kop soep een life-line zijn, en krijg je wel weg.
 • In deze periode is het nemen van een hoge dosis extra vitamine C heel verstandig, het helpt de vrije radicalen die bij stress extra vrijkomen te binden en af te voeren. Je kan gerust de dubbele hoeveelheid nemen die op de potjes staan, wat je lichaam niet nodig heeft, plas je weer uit.
 • Leg een voorraadje mueslirepen en fruit aan, multivitaminen, en een flesje wat je kan vullen met water.
 • Minder bewust op koffie, cola en energiedrankjes, dit jaagt je lichaam alleen maar verder op, en het kost je lichaam energie om dit weer af te breken.
 • Extra aanvullende info:

Vooropgesteld, hieronder volgt geen keurslijf of heilig moeten of laten. Ieder mens is anders, leeft anders. Wat we wel beogen is een stukje bewustwording. Bewustwording dat langdurig ziekenhuis eten (lees vaak fastfood) niet gezond is en je niet energie en weerstand biedt die je nodigt hebt voor het lopen van de “marathon.

De voeding die je het beste zou kunnen eten bij stress is een vetarme, vezelrijke en koolhydraten rijke voeding met veel groente en fruit.
Deze voeding kalmeert zonder energie te verminderen en geeft je de voedingsstoffen die je nodig hebt om het immuunsysteem te versterken.
We zetten de voedingsmiddelen op een rijtje die je het beste kunt nemen in stressvolle situaties en voedingsmiddelen die je beter niet kunt nemen.

Wel eten:

 • Vezelrijke, koolhydraatrijke voedingsmiddelen
  Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koolhydraten ervoor zorgen dat de hersenen meer serotonine aanmaken, dit hormoon zorgt ervoor dat mensen ontspannen. Voorbeelden van gezonde voeding tegen stress zijn onder meer aardappelen, peulvruchten en rijst. 
 • Groente en fruit
  Stress kan ervoor zorgen dat je lichaam minder energie heeft om tegen ziektes te vechten. Door meer groente en fruit te eten, waar veel antioxidanten in zitten, kun je je immuunsysteem stimuleren. Wortelen bijvoorbeeld, zijn een uitstekende bron van het antioxidant bètacaroteen. En citrusvruchten bevatten veel vitamine C, een ander stress bestrijdend antioxidant.

Vermijden:

 • Vetrijke voedingsmiddelen zoals gehakt en kaasgerechten en veel gebakken gerechten kunnen ervoor zorgen dat je je moe en lusteloos voelt. Deze kun je dus beter laten staan als je gestresst bent.
 • Cafeïne
  Veel mensen grijpen als ze slecht geslapen hebben door stress naar producten als energiedrank, koffie en cola. De cafeïne die in deze producten zit, blijft langer in het lichaam zitten dan de meeste mensen denken. Minder cafeïne gebruiken kan juist helpen zowel slaapproblemen en nervositeit te verminderen.
 • Suiker
  Dit is een koolhydraat en zou ons daarom juist moeten kalmeren. Het probleem met suiker is alleen dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt en weer daalt. Dit geeft je kort extra energie, maar dit is erg snel weer voorbij. Het beste kun je daarom vezelrijke koolhydraten nemen, zoals aardappelen, volkorenpasta, bonen en linzen.

Kortom: Wanneer je in een stressvolle situatie zit, probeer dan gewoon gezond te eten en geen gebruik te maken van ‘zogenaamd’ stimulerende producten. Deze producten kunnen juist alleen maar een tegengestelde reactie geven en dat is het laatste wat je op dat moment kunt gebruiken.

Zorg dat je voldoende eet. Als je honger hebt kun je je minder goed concentreren. Eet drie maaltijden per dag en drie gezonde tussendoortjes zoals fruit, rauwkost, een gekookt eitje, een krentenbol of een boterham. Probeer ook echt te gaan zitten voor je maaltijden en hier gelijk een moment van ontspanning van te maken.

Bewegen
Neem de trap in plaats van de lift naar de IC, deze dagelijkse beweging heb je dan alvast gehad. Na een drukke dag is lopen een middel om je hoofd leeg te maken. Heb je geen tijd om te bewegen dan zou je bijvoorbeeld een stuk kunnen gaan lopen als je naar huis gaat. Ga je met de bus? Stap dan een halte eerder uit en loop het laatste stukje naar huis toe.