Netwerkplan(ning)

Jij bent de spin in het web, jij hebt de regie maar het grootste geschenk wat je jezelf en je partner kan doen, is het kiezen van een  Casemanager.

 

Aan de zorg die je kind van je vraagt heb je je handen en hoofd al vol. 

Een goed georganiseerd team, waarin ieder teamlid een stukje van jouw taken overneemt, geeft jou de rust te kunnen “zijn” waar je bent. Zorgen voor jezelf en je kind. Je hoeft je niet af te vragen of het thuis wel goed gaat.

Thuis weet ook dat jij krijgt wat je nodig hebt. Er gaat over en weer minder energie verloren in het onnodig piekeren over elkaar.

 

 

Netwerkplannen
Noteer wie aanbiedt je te helpen. “Als ik iets voor je kan doen, dan hoef je het alleen maar te zeggen he!?” Iedereen kent deze zin, je hebt het zelf vast ook wel eens gezegd. Je kunt alle hulp gebruiken de komende tijd.

We zetten een aantal tips op een rijtje.

  • Jouw of jullie Casemanager is de persoon die je helpt met organiseren en aan wie je delegeert wat je nu zelf niet (thuis) kan doen. De naam Co-Pilot wordt ook wel genoemd tegenwoordig, wij kiezen voor het woord Casemanager, omdat deze uitvoert wat jij wil en nodig vindt.
  • Jij / jullie zijn de spin in het web, jullie bepalen, jullie hebben en voeren de regie. Het is aan jou en je Casemanager om het aanbod in hulp te matchen met  de verschillende taken die er zijn  en en effectief voor jou en jullie in te zetten.
  • Een goede uitvoering van wat er nodig is, en wat jullie willen, geeft rust in het hele gezin. Misschien een simpel voorbeeld, maar een volle koelkast, of nog beter, iemand die alvast heeft gekookt als je thuiskomt, is een zegen! Continuïteit voor je andere kinderen, ook heel belangrijk.
  • Nu je kind in het ziekenhuis ligt, word je ook overladen met goedbedoelde vragen, aanbod in hulp en aandacht. Reguleer deze aandacht wel naar waar jij en jullie nu behoefte aan hebben voor de komende periode.
  • Voor de langere termijn heb je meer handen nodig, die samen dragen wat jij nu niet meer kan doen thuis.
  • Schroom niet om de hulp te ontvangen of aan te geven wat je nodig hebt. vrienden en familie staan je doorgaans graag bij, en bieden het aan je te helpen. Je geeft ze de kans om iets voor jou en je gezin te kunnen betekenen.
  • Heb je meer kinderen, dan ga je ook hun activiteiten ook invullen. Volg vooral ook je gevoel bij wie je welke hulp noteert, jij bepaalt.
  • Het spreekt voor zich dat als je meer kinderen hebt, je ze aan iemand laat koppelen voor wat nodig is. Aan iemand met wie ze het goed kunnen vinden.
  • Je kan natuurlijk je afspraken op de achterkant van een spreekwoordelijk bierviltje noteren. Als je daar goed mee uit de voeten kan, is daar niks mis mee. Er is echter tegenwoordig een keur aan digitale gratis en betaalde hulpmiddelen voorhanden. Wij gaan de keuze niet voor je maken, maar mocht je interesse hebben is een digitaal hulpje, kijk dan eens, bij voorkeur in overleg met je casemanager, hier.
  • Mocht je je echt willen verdiepen in deze digitale wereld, dan kan je wellicht dit overzicht van apps voor mantelzorgers eens bestuderen.